Ministudie af Zoneterapiens effekt på Corona senfølger

Ministudiet, begået af Zoneterapeutelever på DDZ, er netop blevet godkendt til præsentation på forsker kongressen i London til november, Integrative Medicine Conference London 2021 | ECIM Congress

I forbindelse med uddannelsen som zoneterapeut har dagholdet på Den Danske Zoneterapeutskole valgt at arbejde med Corona senfølger. Det er et meget modigt valg, da vi, som alle andre, betræder ukendt land. Vi har ingen erfaring med Corona senfølger, men eleverne havde håb, mod og ikke mindst tro på, at de kunne gøre en forskel.

Eleverne var 8 måneder inde i studiet (af i alt 14 mdr.) og formålet med praktikken er først og fremmest, at de skal behandle helt fremmede klienter under supervision. Studiet her er en sidegevinst, og er hvad det er; et ministudie.

Eleverne lavede et opslag, der blev lagt på en Facebook gruppe for Coronasenfølger, hvor de søgte frivillige, der ville deltage. Alle deltagerne har fået 4 behandlinger med zoneterapi (de fleste får faktisk en 5. gang også).

Inden første behandling blev deltagerne bedt om at udfylde et spørgeskema, hvor de bl.a. skulle beskrive deres gener og give dem en score på en skala fra 1-10. Efter de 4 behandlinger blev de igen bedt om at score for de samme gener/senfølger. I alt er 14 deltagere med i vores ministudie.

De senfølger, der optrådte oftest, var træthed, problemer med hukommelse og koncentration, smerter i muskler og led, åndedrætsproblemer, hovedpine, smerter/trykken for brystet, manglende/nedsat smags- og lugtesans, søvnproblemer, svimmelhed og hårtab.

Ved studiets start var de gennemsnitlige gener ved alle deltagere 6,87 på en skala fra 1-10 hvor 1 er mindst belastende og 10 er maksimalt belastende). Belastningen fra generne var altså ret alvorlig og det kom bag på os, hvor slemt nogle af deltagerne var ramt.

 

 

Studiet har vist os, at zoneterapi har en positiv effekt på Coronasenfølgerne hos vores deltagere, om end der er forskel på hvor godt det virker på de forskellige gener. Samtidig er der stor forskel på de individuelle resultater.

De gennemsnitlige gener for alle deltagere er faldet fra 6,87 til 4,25 altså et fald på 2,62 eller 38,2%. Den klient, der har haft det bedste resultat, gik fra 9,6 til 3,2. Deltageren med det dårligste resultat gik fra 4,83 til 4,33. Denne deltager havde primært problemer med manglede smags- og lugtesans, som også viste sig at være den gene, der var mindst påvirket af de 4 behandlinger med zoneterapi.

På spørgsmålet om de har fået det ud af behandlingerne, de havde håbet, svarer 3 at de havde håbet på mere, mens resten havde fået det, de havde håbet. 3 havde fået bedre resultater end de havde håbet på.

13 ud af 14 vil anbefale zoneterapi til andre med Corona senfølger, den 14. vil måske. 9 ud af 14 svarer klart Ja til at fortsætte med zoneterapi, mens de sidste overvejer det, ingen afviser det. Selv den klient der har fået det mindste resultat, vil gerne selv fortsætte med zoneterapi og vil også anbefale det til andre.

Der er stor forskel på hvordan behandlingerne har virket på de forskellige senfølger:

Senfølge                                                   Gns. Forbedring

Trykken for brystet                                                 4,0

Ømme muskler og led                                           3,4

Hovedpine                                                                 3,0

Hukommelse/koncentration                              2,5

Træthed                                                                     2,3

Åndenød                                                                    2,5

Svimmelhed                                                              2,0

Urolig søvn                                                                2,0

Smags- og lugtesans                                              1,5

Behandlingerne synes at have en rigtig god effekt på Trykken for brystet, hvor generne gik fra 7,2 til 3,2. Ømme muskler og led gik fra 6,6 til 3,1. Hovedpine fra 7,2 til 4,2. Derimod var resultatet for smags- og lugtesansen kun en bedring af generne på 1,5. Vi havde på forhånd en forventning om, at det ville være et af de områder, der var sværest at påvirke.

I takt med at klienterne havde forbedring på nogle af deres gener, oplevede vi at andre af deres gener kom til at fylde mere. F.eks. når de fik mere energi og færre smerter i muskler og led, var der en forventning til at åndedrættet skulle følge i samme tempo. Gjorde det ikke det, blev det generne fra åndedrættet set som værre, selvom der var en forbedring.

F.eks. fortalte en klient, at hun før blev forpustet og udkørt ved at gå 10 m. Nu kunne hun faktisk gå en tur uden at blive forpustet og ville gerne endnu mere, men hun kunne ikke gå på trapper endnu uden at få åndenød og det generede hende, fordi når hun nu var i fremgang, skulle det gå hurtigere.

Vi oplevede undervejs, at en del af klienterne blev vaccineret. For en dels vedkommende satte det deres fremgang tilbage. De oplevede, at deres symptomer kom igen med næsten fuld styrke. Heldigvis mindskedes de for de flestes vedkommende efter nogle dage. Vi har på ingen måde søgt at påvise en sammenhæng mellem vaccinering, gener og behandlingsforløb.

Alt i alt har det været et meget tilfredsstillende forløb, hvor eleverne har oplevet hvor stor forskel de kunne gøre for gruppen med Corona senfølger. Det har været en stor fornøjelse at se, at zoneterapeutelever der stadig mangler 1/3 del af deres uddannelse, kan opnå så gode resultater. Endnu bedre er det, når vi tænker på at klienterne kun har fået 4 behandlinger og altså formentlig vil kunne opnå endnu bedre resultater, hvis de fortsætter med zoneterapi.

Vi har fået rigtig mange flotte udtalelser fra klienterne:

Klient nr. 2: ”Jeg har fået mere energi, glæde, overskud. Livskvalitet. Har efter zoneterapi kunne opstarte genoptræning. Færre senfølgesymptomer. Tusind Tusind tak fordi I har været så søde, forstående og imødekommende. Især tak fordi I har anerkendt os med senfølger, I har formået at få mig til at føle mig set og hørt, i denne svære tid og jeg er sikker på jeg ikke er den eneste der har det sådan”

Klient nr. 3: ”Jeg har en følelse af at der er sat noget i gang i kroppen, der er godt. Og helt banalt har jeg under behandlingerne slappet virkelig af og netop fået ro”

Klient nr. 6: ”Jeg har virkelig fået rettet kroppen ind De ting der sker under selve terapien, er til tider helt overvældende. Og dagene efter, skal både fødder og krop, nærmest gåes til. På en god måde”

Klient nr. 8: ”Jeg har fået en positiv oplevelse af hvad behandlingerne går ud på og hvad den kan afhjælpe. Og så er jeg blevet opmærksom på, at jeg nok er lidt mere stresset i min krop end jeg har været bevidst om. Det er ikke sidste gang, at jeg får zoneterapi”

Klient nr. 10: ”Det var en kæmpe fornøjelse at komme til behandling, som virkede beroligende på min krop og hele nervesystemet. Mine smerter er væsentligt mindre og det var ikke engang noget jeg havde forhåbninger om.
Ikke at have de voldsomme smerter i ben og fødder er en kæmpe lettelse som også i den grad letter min hverdag.
Den seneste uges tid har jeg følt mig mere oplagt og frisk i hovedet. Det kan vel skyldes mindre smerter.
Som en kæmpe bonus er mine kroniske smerter i led også væsentligt mindre. Det er jeg så sindssygt glad for. Jeg bevæger mig frit og let og det er ikke en følelse jeg har haft længe. Så alt i alt fik jeg rigtig meget ud af behandlingerne og føler mig lykkelig over, at jeg fik en chance for at være med i Jeres projekt. Tusinde tak for det”

Har du spørgsmål eller vil du gerne vide mere, er du velkommen til at kontakte DDZ underviser, Tina Lykke på tina.lykke69@gmail.com